CIVIL SZELFI ELSŐ SZEMESZTER – EGYÜTTMŰKÖDÉSEK, KOALÍCIÓK ÉS HÁLÓZATOK

A márciusi szelfi szemeszterünkön a civil szervezetek együttműködéséről, koalíciókról, kollektív megjelenési formáiról, hálózatairól beszélgettünk.
Felmerültek kérdésként, hogy mennyiben jelent kiutat az erőforráshiányos állapotokból az öszefogás ? Mit ad, mit visz?
Két meghívottunk, Tasnádi Zsófia (Élménytár) és Vincze Csilla ( Nevelők Háza Egyesület) remek gondolatokkal járultak hozzá az eszmecseréhez.
Feltérképeztük a véleményeket, gyakorlatokat. Mindenkinek jó tapasztalatai vannak az együttműködésekről, kialakult partnerségekről, de felmerült, hogy ezek nem azonosak a koalíciókkal, illetve a hálózati működéssel.
A májusra körvonalazódó civil nappal kapcsolatban is sikerült ötletelnünk.
Köszönjük a résztvevőknek az aktív jelenlétet!

CIVIL SZELFI ELSŐ SZEMESZTER – A CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA II.

Műhelyfoglalkozásunkon Tistyán László vezetésével egy strukturált módszer alkalmazását ismerhettük meg a civil szervezetek kommunikációfejlesztésére vonatkozólag.
A beszélgetés során felszínre került, hogy döntő problémának érzékelik a civil szervezetek az elért célközönség szűkös határait, ( a szélesebb ismertség hiányát) ,az anyagi erőforrások és meglévő kompetenciák korlátosságát, valamint a civil szervezetek kulcsüzeneteinek ködösségét.
Megvilágítódott, hogy milyen okok állhatnak a közösen kiválasztott problémák hátterében, valamint az is, hogy a megoldási alternatívák melletti döntési mátrix milyen tényezők megfontolását igényli.
Köszönjük Tistyán Lászlónak a műhelymunka vezetését és a megjelent szervezetek képviselőinek az aktív részvételt!

CIVIL SZELFI ELSŐ SZEMESZTER – A CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA I.

A civilek napján (február 1-én) ismét találkoztunk a civil szelfi szemeszter résztvevőivel, amely során a szervezeti kommunikáció területeiről, eszközeiről, valamint a kommunikáció alapelveiről Dr. Pavluska Valéria tartott előadást. Ezt követően olyan vizekre eveztünk, ahol többek között a „hogy kommunikáljunk, hogy észrevegyenek bennünket” kérdését egymást inspiráló módon vitattuk meg.

CIVIL SZELFI ELSŐ SZEMESZTER – A SZERVEZETI WELL BEING II.

A Civil Szelfi Szemeszter második alkalmán a szervezeti jóllét kérdéséről gondolkodtak résztvevőink gyakorlati megközelítésben. Mivel napjaink komoly kihívások elé állítják a civil társadalmat, ezért különösen fontos lehet a tagság és önkénteseik motiválása, például olyan ösztönző elemek alkalmazása révén, amelyek átlendíthetik őket a nehézségeken. Ebben többek között a pozitív visszajelzéseknek, az elismerésnek vagy a különböző közösségi kezdeményezéseknek rendkívül meghatározó szerepe van.

Köszönjük a résztvevőknek az inspiráló együtt-gondolkodást!

CIVIL SZELFI ELSŐ SZEMESZTER – A SZERVEZETI WELL-BEING

2023.december 14. / 16:30 / Civil Közösségek Háza

Útjára indult a Szelfi Szemeszter elnevezésű programunk, amely a „Civil pulzus a városmonitoring eszközével” c. projekt keretében megvalósuló kutatás eredményeire reflektáló műhelysorozat. Célja, hogy értelmezze, illetve feldolgozza a Civil Szelfi megállapításait. A következtetéseket támogatott formában, szakértő bevonásával vonják le a résztvevők, majd saját tapasztalataikat integrálva különböző javaslatokkal élhetnek.
A Szemeszter iránt eddig érdeklődők által megjelölt témákat összegezve az első Szemeszter tárgya a „szervezeti well-being” volt.
Mit tehet a civil szervezet, ha a tagok és önkéntesek lelkesültsége alábbhagy, motiváltságuk kiapadóban?
Előadónk dr. Árkovits Amaryl pszichiáter volt, aki a kiégés jelenségéről és annak vetületeiről beszélt részletesebben. A gondolatébresztő előadás nem csupán inspirálóan hatott, de megalapozta a közös munka folyamatát.