Az Európa Gasztronómiai Régiója 2024 cím pályázását megcélzó civil és szakmai összefogás a nyári hónapokban már 13 videókonferenciát tartott, a megye számos településén járt, s kapcsolatokat keresett jelentős személyiségekkel, hatóságokkal, intézményekkel. Augusztus 14-én Pécsett a szlovén sikeres pályázat előzményeiről Dr. Ales Gacnik beszélt a Trezor rendezvényházban.

Pályázatuk az Új Nap Új remények adománygyűjtő akcióra a Pécsi Közösségi Alapítvány bankszámláján keresztül fog megvalósulni 2020. október 3-án. (szombat)

Az Új Nap – Új Remények egy közösségi/követes adománygyűjtő kampány, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői azok az adománygyűjtő követek, akik az eseményen való részvételükkel egy-egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az eddig felkért követek:

Berta Anikó; Melegh Andrea; Lokodi Ákos; Gonda Tibor; Kovács Dezső;

Kapcsolat: Dr. Kovács Dezső: [email protected]; mobil tel.: +3630-9599106

Gondolatok a Gasztrorégió 2024 pályázatért munkálkodók összefoglalójából:

2024-ben Baranya és Pécs ismét kiléphet Európa és a világ színe elé. Az Európa Gasztronómiai Régiója cím zászlaja és logója alatt akarjuk megmutatni Baranya és Pécs gasztronómiai sokféleségét, nemzetiségi ételeit és hagyományait, kulturális és természeti értékeit. Ezt a címet Európában már 14 régió viseli.

A cím megpályázásával és az arra történő felkészüléssel új lendületet akarunk adni Baranyában a helyi gasztronómiai sajátosságok és kulturális vonatkozások, a környezet-és természetvédelem, az egészséges táplálkozás ügyének. Kezdeményezésünk a baranyai és pécsi közösségekre, vállalkozókra, civilekre, önkormányzatok összefogására épít. Követeink azzal a céllal keresik fel barátaikat, ismerőseiket, hogy 5,5 millió Ft-ot gyűjtsenek össze az Európai Gasztronómiai Platformba történő belépéshez.

Miért is akarjuk ezt a címet?

Értékeink megmutatásáról van szó, amit az előttünk járók és a mai generációk tudnak felmutatni. A hálózatba szerveződő sokrétű tevékenység hatással lesz a turizmusra, a helyi identitásra, az állampolgárok büszkeségére, jól-létére és jótékony hatást tud gyakorolni a gazdaságra. Azt várjuk, hogy az összefogás, egymás tisztelete, a hagyományok és újítások bemutatása rangot és tekintélyt ad Baranyának és Pécsnek. Megmutathatjuk, hogy össze tudunk fogni, hogy mi itt Baranyában nem egymás versenytársai, hanem legjobb partnerei és szövetségesei vagyunk.

Nem csodavárásra, hanem csodateremtésre hívunk!”