Csoszó Gabriella

A bátorság és a kiállás pillanatai – szolidaritás, cselekvés és reprezentáció
Csoszó Gabriellát  talán nem is kell bemutatni. Valamikor pécsi egyetemista volt, ma fotóművészként, művésztanárként és aktivistaként ismert, aki képeivel 11 éve segíti az alapvető emberi jogokért és igazságosabb társadalomért folytatott küzdelmet. Mert ebben hisz, egy igazságosabb társadalomban.
„Egyszerűen elege lett, ezért ment ki az utcára. Alkotóként kivonult azokból a hivatalos terekből, amelyeket a hatalom elfoglalt és uralt. A tüntetések dokumentációja azért lett fontos neki, mert nyomokat gyűjtött arról, hogy a dolgok megtörténtek. Az utcán aztán megtalálta a valódi ellenzéki hangot. És a tizenötezer leválogatott fotó ennek a hangnak az állandó jelenlétét is szépen bizonyítja, a nyomait a több mint háromszáz eseményen keresztül pontosan rögzíti.”
2011. december 19-én fényképezőgéppel indult tüntetni az MTVA-székházhoz. A tévészékház előtti éhségsztrájk kezdetéhez kapcsolja a FreeDoc indulását. A FreeDoc egy belső elhatározásból és szabad akaratból létrejött független és élő fotógyűjtemény, ami rögzítette az elmúlt tizenegy év legfontosabb civil társadalmi mozgásait, és a mai napi aktívan dokumentál. A képek archívumot képezve tudósítanak az eseményekről, egyben aktív társadalmi szerepet vállalnak. A társadalmi kérdések iránt elkötelezett civil szervezetek, közpolitikai alapítványok, csoportok számára a fotók ingyenesen felhasználhatók. Szabad felhasználásuk lehetővé teszi a professzionális vizuális kommunikációt az önszerveződő, hatalmi-politikai erővel és anyagi forrásokkal nem vagy alig rendelkező társadalmi szereplők számára. A FreeDoc néhány hónap alatt a demokratikus társadalmi mozgalmak egyik fontos segítője, szabad képügynöksége lett. Témái kiterjedtek, a társadalmi kirekesztettség elleni fellépések, az emberi jogok védelme, a szólásszabadság és az alkotmányosság kérdését középpontba állító események a leggyakrabban publikált fotóesszék.
Munkái rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi kortárs kiállításokon. Több fontos külföldi, művészeti ösztöndíj nyertese New Yorktól Berlinen át, Lisszabonig.
Aktív tanító, saját fotótanfolyam-rendszert hozott létre 2000-ben, ahol fontos szempont a társadalmi érzékenység, tudatosság. A Kontakt Fotóművészeti Kurzusok alapítója, művészeti vezetője. Fotózás és aktivizmus tanfolyamán hajléktalan emberek tanulnak együtt nem hajléktalan társaikkal. A Fotózás és aktivizmus módszertani kézikönyvet 2015-ben jelentette meg. Tanított segítségre szoruló gyermekeket, roma fiatalokat, hallássérült résztvevőket, fogyatékkal élő nőket tanította a fotózáson át a nőiségüket kifejezni. Fotográfiát tanít a saját tanfolyam rendszerén kívül az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékén, A Közélet Iskolájában, a KREA Művészeti és Design Iskolában. Több részvételi művészeti projekt alkotótársa, műhelyvezető, OFF-Biennále Budapest, Sajátszínház és a Radnóti Színházban.
A témáit személyes elhatározásból kutatja fel, erőfeszítéseiért nem kap pénzt, megélhetését nem abból biztosítja, hogy utcára megy.
Csoszó Gabi aktivistaként, fotóművészként és tanárként is egészen rendkívülit tesz. Mindenütt ott van, ahol valami értékes kiállás történik. Fáradhatatlanul fotózza a tüntetéseket, dokumentálja az ellenzéki és civil akciókat. Tanít perifériára szorult gyerekeket fotózni, gimnazista fiatalokat gondolkodva alkotni és még sorolhatnám… Ráadásul rendületlenül mosolyog. Szerintem Kata neki nagyon örülne.