Gyuricza Gergely

Gyuricza Gergely – vagy alkotói nevén csak Gyuricza – kortárs festő.
Pszichológusként végzett Pécsett. Édesanyja tragikus elvesztését követően a művészetterápia hatására fordult a képzőművészet felé, autodidakta módon képezte magát. 2009 óta fest, képeit hazai és külföldi galériákban is kiállítják.
Témája az ember, alapvetően portrékat készít, kiállításainak gyakran van valamilyen mentálhigiénés, önismereti, lelki egészséghez kapcsolódó témája. Nem csak esztétikai tartalmat ad, kifejezetten igyekszik más területek képviselőit is behozni egy-egy projektjébe, kiállításain előadások, workshopok kapnak helyet.
15ezer követős facebook oldalán igazi interdiszciplináris ismeretterjesztő munkát folytat. Megjelenik természetesen a képzőművészet (Művészeti okosozó rovat), melyben festményeket elemez, kiállításélményeit osztja meg, művészettörténetet ad érthető formában; de nagy szeletet kap a lélektan (Pszichológiáról mindenkinek, Utazás a koponyámon belül rovatok), egyrészt saját terápiás naplója által, másrészt rengeteg pszichológiai ismeretadással. Gyakran szemléz friss tudományos írásokból (4/4 rovat), rendszeresen társadalmi kérdéseket feszeget, ezen belül is kiemelten foglalkozik az emberi kapcsolatok, párkapcsolat, szépség, szabadság, előítéletek, agresszió, gyász, szexualitás kérdéseivel.
Társadalmi felelősségvállalása tudatos misszió. Gyakran adományoz civil szervezeteknek mindenféle formában (kiállításának bevételét, vagy rendszeres karácsonyi adományt, de legutóbb például saját olajfestékeit egy pszichiátriai beteg terápiás festéséhez), ezen kívül kifejezetten igyekszik felhívni a figyelmet ügyekre, szervezetekre, és általában az egyén felelősségvállalásának társadalmi fontosságára.
Szemlélete rendkívül komplex, munkássága messze túlmutat a képzőművészet céljain. Az esztétikum megragadásán és a vizualitás eszközével való kommunikáción túl Gyuricza célja az, hogy az emberek szabadabban és boldogabban működhessenek. Tevékenysége sokrétű, fő fókusza a festészet, de igazi társadalmi jó, amit végez.
Munkássága megtekinthető itt: