A Swimathon – ​a ​Ferencvárosi Közösségi Alapítvány szempontjából – egy adománygyűjtő kampány, egy támogatásosztó program és egy hatalmas közösségi élmény. Mi választjuk ki a képviselt projekteket, kezeljük a kampányfelületet és gyűjtjük be az adományokat, motiváljuk/segítjük a csapatkapitányokat és az úszókat, mi szervezzük meg az egész fél napos uszodai rendezvényt, vezetjük a kampány kommunikációját, majd támogatási szerződést kötve a szervezetekkel, kísérjük és ellenőrizzük a projektek megvalósulását, tájékoztatva arról a támogatókat is. 2016-ban 7 és fél millió Ft-ot gyűjtött 70 úszó 4 projektre, 2017-ben több, mint 16 millió Ft-t úszott össze   140 úszó 7 projektre, míg 2018-ban több mint 18 millió Ft gyűlt össze 120 úszó jóvoltából, 6 projektre.
A Swimathon 2018​-on induló civil szervezeteket az FKA kuratóriuma egy nyílt pályázaton választotta ki. A szervezetek projektjei itt ismerhetők meg. A projektekért induló úszókat itt lehet támogatni. Az FKA a rendezvényt kezdeményező és lebonyolító szervezet, miközben maga is indít úszócsapatot, Fix Pont néven. Ugyancsak saját csapattal indul idén is együttműködő partnerünk, a magyarországi közösségi alapítványok létrejöttét és fejlődését segítő a KözösALAPON országos program, melyet a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány működtet. A másik öt, nyílt pályázati úton kiválasztott ferencvárosi kötődésű projekt és szervezet, amiért idén indulnak és gyűjtenek az úszók:

Reményvirág – tréningek a gyászoló gyerekekért, családokért és az őket támogató szakemberekért

Lóperenciás tengeren  túl –nyári lovasterápiás tábor, hátrányokkal élő fiatalok számára

Szabihíd – ingyenes közösségi programok július négy hétvégéjén a Szabadság hídon

Restart – hajléktalan embereket támogató, alternatív személyes segítés

Bluegrass for blue – jótékonysági blues-fesztivál az autistákért

Az FKA, a szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás alapján, saját számláján gyűjti a beérkezett támogatásokat, majd egy szintén a szervezetekkel kötött támogatási szerződés értelmében utalja tovább a pénzt nekik. A beérkezett támogatási összegekből 9 % működési/szervezési költség marad a szervező FKA-nál. A szervező FKA azt is vállalta, hogy kerületi nagyvállalatokat felkeresve, felkéri őket arra, válasszanak ők is a támogatható civil ügyekből és támogassák azt úgy, hogy munkatársaik közül is csatlakoznak az úszóikhoz. Külön köszönet: a Kolozsvári Közösségi Alapítványnak, akiknél először láthattunk élőben Swimathont, együttműködő partnereinknek, a KözösALAPON-nak és a NIOK-nak; a ferencvárosi Skawa Innovation Kft-nek, akik weboldalunkat pro bono támogatásként hozták létre és Tóth Rita grafikusnak. Idén a Swimathon 2019  Ferencvárosi Főtámogatója: a BP.  Az esemény 2019. június 16-án, vasárnap reggel 9 és 13 óra között lesz, a Kőér utcai uszodában. A rendezvény nyilvános, mindenkit szeretettel várunk!