Nemes Márk

Szeretném jelölni Nemes Márkot, aki saját megfogalmazásában újságíró, slammer, közösségszervező és bárd.
Emellett költő és plakátrajzoló, szerepjáték és mágiatörténet szakértő. A koncert- és kiállításszervezőt majdnem kihagytam, amiből ki is tűnik mindjárt, hogy miféle sokfelé nyüzsgő, jelen lévő és szűntelen alkotó emberről is van szó.
Nemes Márk NO Booking fedőnéven 2013 óta működik koncertszervezőként a pécsi underground zenei életben, ahol nagy figyelmet fordít a tehetséges, kezdő zenekarok, előadók támogatására. (Az oldalán például ilyen véleményeket olvashatunk róla: A teljes pécsi „underground” zenei közösség, beleértve a zenészeket és a zene kedvelőket nagyon hálás lehet ennek az embernek! Nélküle fele annyi király koncert se lenne, ahol lehetőséget kapnak mind a kezdő, mind a már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarok fellépésre!)
2021-ben pedig útjára indította a Fair Pécs adománygyűjtő koncerteket, amelyek mindig az aktuális helyi és nem helyi, (de mindenkit érintő) társadalmi eseményekhez kapcsolódnak. Íme a célkitűzés saját megfogalmazásában:
„A FairPécs bulikkal azon leszünk, hogy összehozzuk, mozgósítsuk és szövetségre késztessük Pécs legnevesebb/legmenőbb civiljet: a zenészeket és a fontos társadalmi munkát végző csoportokat!”
Indult a Zöld Folt Közösségi Kert javára indított rendezvénnyel, amit követett az ukrajnai háborúból Pécsre menekülök megsegítésére szervezett esemény és a bajba került Élmény Tár Tanoda megmentésére szervezett koncert, de ne hagyjuk ki a Tanítanék mozgalom sztrájkalapjának gyűjtött forintok említését sem. Az ember pedig elmegy egy ilyen koncertre, ahol nem csak jó zene, de tartalmas beszélgetések, kerekasztal, vita, párbeszéd zajlik, és van egy jó estéje, miközben a koncertjegyével kicsit maga is hozzájárul, ahhoz, hogy valami jobb legyen ebben a világban. A lélektani előnyöket se hagyjuk figyelmen kívül, hogy megszületik az „én is tudok valamit tenni” érzés, oldódik a szorongás és az ember kizökken a teljesen cselekvőképtelen állapotból. Mindezt Márknak köszönhetjük, aki szerintem a Fair Pécs koncertek szervezésével méltó arra, hogy Lénárd Kata-díjra jelöljék.
Meg szeretném még említeni még (mondtam, hogy nem bír nyugton maradni és egyfélét művelni) hogy a közösségteremtés témában egyéb téren is aktív. Idén elindította a Kockakollégiumot, ahol a Pécsiek megismerkedhetnek a szerepjátékok világával. Megint idéznék a jelölttől, mert ő mégis csak szebben, jobban leírja. Kiemeltem a szövegben azt a részt, amely szerintem szintén nagyon is Lénárd Kata szellemiségét tükrözi:
„A Kockakollégium célja a szerepjáték gyakorlata mellett annak kultúráját is terjeszteni: a társas együttműködés, hála és együttérzés kultúráját, a kreativitásét, improvizálásért és hősi vállalásokét. Hogy egy viktoriánus nyomozás, kardos-varázslós hercegnő-mentés, dínólovagló akcióemberkedés, vagy kiborg szörnyirtás a téma, az (SZINTE) másodlagos ehhez képest.”