Hogy láthatóvá váljon a helyi érték

A Pécsi Kosárközösség tagjai kölcsönösségre, együttműködésre információ- tudás és erőforrás megosztásra épülő helyi gazdaság létrehozásáért dolgoznak. A klímaválság, a föld erőforrásainak kimerülése olyan globális kihívás elé állít minket, amelynek kezelésére helyi szinten elérhető erőforrásokra kell támaszkodnunk.

A nagyipari monokultúrás mezőgazdaság és az élelmiszer üzletláncok polcain a világ másik feléről érkező, a természet és az emberi munkaerő kizsákmányolására építő „olcsó” élelmiszer helyett diverz, ökológiailag fenntartható, helyi gazdák termékeire építő, számukra méltányos megélhetést nyújtó élelmiszerláncok szervezésére fókuszálunk, erősítve ezáltal a helyi közösségeket, a helyi gazdaságot, a közösségi megoldások kialakítását és a fogyasztás tudatosabbá válását.

Egy éves fennállásunk alatt hatalmas fejlődésen mentünk keresztül. Az első átadónap 16 vásárlójától indulva mára már 150-200 családot látunk el helyi élelmiszerrel hétről hétre, együtt dolgozva 30-40 helyi termelővel, és hetente 20 önkéntessel.

Kis dolognak tűnik ez ahhoz képest mekkora a baj.

De elkezdtük. Folytassuk közösen, nagyobban.

A közösség támogatását, részvételét kérjük most ahhoz, hogy fejlődni tudjunk. Egy év alatt sok szempontból elértük a kapacitásaink határait. Ahhoz, hogy több vásárlóhoz eljussunk, több termelőt be tudjunk vonni, szükségünk van arra, hogy láthatóvá váljon ez a helyi érték. Szükségünk van arra, hogy egy a termelők, a vásárlók és az önkéntes csapat számára is kezes, gyorsan, kevés háttérmunkával kezelhető vásárlási felületet hozzunk létre, és egy informatív, szakmai szempontból is hasznos weblapot.

És szükségünk van egy új helyre, ahol a megnövekedett érdeklődésnek meg tudunk felelni, ahol nem csak heti egyszer futólag találkozhatunk veletek, ami otthont adhat nagyobb kezdeményezéseknek.

Vásárlói, termelői, önkéntes csapataink felsorakoznak a rajtvonalhoz a Swimathon-on!

Arra kérünk most, hogy tegyél hozzá te is!