AKUT PÉCS ALAPÍTVÁNY

„Ezúton szeretném Lénárd Kata-díjra jelölni az Akut Pécs Alapítványt, amely munkája igen sokszínű. Meglátásom szerint a csoportot jellemzi a három hármasság: 1. Egyéni – kapcsolati – társadalmi traumatizáltság iránti érzékenység, 2. Segítő/beavatkozó – kutató – aktivista attitűd, 3. Észrevesz – érvényesít – enyhít cselekvési dimenzió. A pécsi és Pécs környéki akut ellátásra szoruló betegek ellátásának javítása, a betegelégedettség, ezáltal a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) hírnevének növelése céljából hozták létre az Akut Pécs Alapítványt 2020-ban. Elnöke Deák András, aki az SBO ápolásszakmai igazgató-helyettese. Az alapítvány elkötelezett a Pécsett és Pécs környékén élő rászorulók, különösen a CoVID-19 miatt árván maradt gyermekek megsegítésére.
A közösségi médiában (https://www.facebook.com/AKUT-P%C3%A9cs-101291631379775/) számos hasznos információt osztanak meg a követőikkel. Több kezdeményezés köthető a nevükhöz:
Pécsett közel 30 árván maradt gyermek van, közülük 9 gyermeknek sikerült kicsit megkönnyíteni a karácsonyát. Támogatók segítségével sikerült gyermekenként 50.000 Ft értékű Árkád utalványt ajándékozni, valamint a két család részére egy-egy nagyobb értékű minőségi élelmiszercsomagot adni. Az árvák részt vehetnek egy nyári elsősegélytáborban, ahova a PTE SBO dolgozóinak a gyermekeivel együtt mehetnek majd. Tervezik még több Covid-árva megsegítését, ám ehhez további támogatók és adatok szükségesek.
A PTE KK intézetei közül először náluk, a Sürgősségi Betegellátó Osztályon sikerült elindítani a szelektív hulladékgyűjtést.
Az alapítvány továbbá a Pécsi Sürgősségi Betegellátó Osztály dolgozóinak rekreációs tevékenységéhez szükséges sporteszközök beszerzéséhez keres támogatókat.”