Barukh Lénárd

Újrajelöljük Különc díjra Barukh izraeli magyar költőt. Barukh pécsi származású, nagyjából hét évvel ezelőtt költözött Izraelbe a családjával, ahol a sivatagban kezdett verseket írni.Terápiás szabadversei, amikben szembenéz önmagával, történetével, traumáival, megmutatja a tökéletlenségét, érzéseit, küzdelmeit, a befogadó számára is lehetőséget adnak a magunkbatekintéshez, vagy épp felszabaditanak. Írásaiból érződik, fontos számára a társadalmilag sérülékeny csoportok mellé állás, egymás megértése nemzetiségen, nyelven, vallásokon át. Eddig négy kötetet adott ki, jelenleg is készül egy, mely az Izraelhez fűződő viszonyáról szóló verseket fogja tartalmazni. Legutóbbi, ki ez a hüje költő címet viselő kötete a hiteles önfeltáráson túl azzal a szándékkal jött létre, hogy a nem-neurotipikus közösségnek és az őket megérteni vágyóknak nyújtson segítséget.
Barukh egy igazi különc. Egy jóféle különc, aki különbözőségét, eltérését, oda nem illését a többségi normákba, jó sokáig erőn felül próbálta eltűntetni, kiradírozni, elrejteni. Amikor ezt végre befejezte és elkezdett a saját hangján, önmagát feltárva szólni, verselni ajándékok, kincsek kerültek ki elméje mélyéből. Számomra a legkedvesebb a 2023-ban megjelent ki ez a hüje költő? barukh neurodivergens naplója adhd-ról, hiperérzékenységről, asperger-szindrómáról. A kötetben a legmélyebb őszinteséggel ír azokról a húsba vágó, fájdalommal, elutasítással, kudarccal teli élményekről amelyek egy neurodivergens ember életútját kövezik. Ez pedig azért kincs és ajándék, mert rengetegen élnek rejtőzködve, szégyenlve elméjük másságát, gondolkodásuk, idegrendszerük eltérő működését, ami nem illik a többségi társadalomba. De Barukh versei kimondják, megnevezik, megmutatják mi folyik odabent, a fura ember agyában. Ettől pedig már nem is annyire fura, hanem emberi, mélyen. Aki maga is neurodivergens, fellélegzik, engedélyt kap a létezésre, megélései igazzá válnak. Aki meg nem neurodivergens, végre értheti milyen annak lenni és engedélyt adhat a másiknak, hogy önmaga lehessen. Olyasmit ír és tesz és szól, ami miatt számomra méltó arra, hogy Lénárd Kata-díjat kapjon!