Pintér Csaba

Jelöltem a Lénárd Kata díjra Pintér Csaba, a Speckó Kalandjátékok és az Élményalap társadalmi vállalkozások szellemi atyja, vezetője.
Csaba olyan dolgokat hozott létre, és működtet több évtizede, amelyek célja a segítés és érzékenyítés, ám mindezt a felszabadult közös játék, az együtt átélt élmény révén, ami minden erőltetés nélkül hozza közelebb az „épeket” a „sérültekhez”. Mindkét vállalkozás nagyon empatikusan, érzékenyen és hatékonyan nyúl a fogyatékossággal élők helyzetéhez.
A Speckó Kalandjátékok alapja a játékra épített érzékenyítés – olyan kalandos, bolondos és vidám helyzetek megteremtése, amelyek természetes kapcsolódásokat hoznak létre az ép és a sérült emberek között. A fogyatékossággal élő animátorok a játék folyamán mesefigurákká, szereplőkké válnak, és gyerekek és felnőttek minden erőltetés nélkül, természetesen és könnyedén tudnak kommunikálni, játszani velük és tanulni tőlük. Sokféle korosztályhoz és helyzethez tud alkalmazkodni, mert mindenki elvarázsolható, mindenkiben ott rejlik a játékos énje, csak elő kell csalogatni. A játék fogyatékkal élő szereplőinek pedig alkalma nyílik kimozdulni az elszigeteltségből és értelmes, számukra is élvezetes foglalkoztatási lehetőséget teremt.
Az Élményalap ugyanígy hidakat épít, hiszen célja, hogy a közösségben rejlő segítő szándék felkeltésével minél színesebb és változatosabb élményekhez juttassa a fogyatékkal élőket. Bárki ajánlhat fel élményt, és a közös kaland során felszabadult és érzelemgazdag tapasztalatokat szerezhet egymásról mindkét fél, miközben a fogyatékossággal élő, vak, hallássérült, siket, mozgásfogyatékos, autista befogadó kimozdulhat a szeparációból.
Mindezek alapján úgy gondolom, hogy Pintér Csabát szociális érzékenysége, játékos fantáziája és nyitottsága méltó jelöltté teszi a Kata emlékére létrehozott díjra.
(A fényképet Sivák Zsófia készítette)