BOKRÉTÁS ILDIKÓ

„Szociálpszichológus, majdnem doktora is a szakmájának. Közösségfejlesztő, szervezetfejlesztő, jógaoktató és Aranykalászos gazda. Ezekről van papírja. Emellett kétkezi ember is, asztalosmunkákat csinál, falat bont vagy épít, de használt kályhatéglából teraszburkolatot is lerak. „Buszmegállót.”
Dolgozott önkéntesként a Bátor Táborban, majd éveken át koordinálta ugyanitt az önkénteseket. Volt adományszervező az UNICEFnél. Szociális munkásokat koordinált a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Györgytelepen, Pécsett. Számos szociológiai kutatásban részt vett. A Szabad Terek Alapítvány pécsi koordinátora volt, a 2019-es Pécsi Klíma hét fő szervezője. Jelenleg a Pécsi Kosárközösség operatív vezetője.
Számára a munka, a hivatás az identitásának része. Ahogyan ő felépítette önmagát, pont azt a szigorú struktúrát alkalmazza a munkájában is. Nyakasan elvhű. Sosem dolgozott a for-profit szektorban, pedig milyen gazdag lehetne! Helyette töretlen hittel küzd és semmi sem lehetetlen számára.
És miben hisz?

  • hogy demokratikusan és fenntarthatóan működő közösségeket hozhat létre;
  • az egyenlő elosztáson és megoszláson működő társadalomban, a szolidáris gazdaságban;
  • elkötelezett híve a környezetvédelemnek;
  • álma egy permakultúrás kert, ami hosszútávon közösségi kertként funkcionálhat;

És nem csak hisz ezekben, hanem e szerint a hit szerint él és tesz minden nap.
Nem akarja és nem is szereti az elismeréseket. Pici láncszemnek gondolja magát. Mi pedig, akik távolról vagy közelről ismerjük őt, tudjuk, hogy ez mennyire fontos és bitang erős láncszem, szerintünk hatalmas elismerést érdemel. És talán ezt a KülönC díjat, talán, talán elfogadja. Nem ismerek különcebb értékrendet képviselő embert, akire ennyire illik e díj leírása.
Köszi, Kata, hogy hiányod ennyire teremtő tud lenni!”