GOLDMANN TAMÁS

„Lénárd Kata-Díjra jelölöm Goldmann Tamást, a Pécsi Zsidó Hitközség elnökét, a Dr. Szántó László Szeretetotthon igazgatóját, szociális munkást. De nem ezen címei miatt. Vagyis az utóbbi talán hangsúlyos a díjra való jelölés kapcsán, mivel Tamás ízigvérig szociális munkás (még ha ezt a jelzőt a maga gondolkodó módján meg is kérdőjelezné). Mivel a teljes munkásságát felsorolni nem tudom, és nem is kell itt, csupán azokat emelem ki, amikben Katica is szívesen részt vett volna, és amik arról árulkodnak, hogy miként Kata is, ő is nagyon könnyedén vonható párbeszédbe, lép át, ugrik, siklik, bukfencezik egyik nehéz területről a másikra, hogy mire észbe kapsz, már ott is van, vagy éppen átcsalogatott, mindegy is, a lényeg a párbeszéd, a közösség, az együttlét.
Vele tanultam meg – Katával együtt – a szocio és pszicho szakmák közti hártyavékony határt sérülésmentesen átlépni, szerveztünk Konyhát a szegényeknek, gyűjtöttünk lekvárt a György telepieknek, vittünk babafürdőkádat Ódombóra, mentettünk öngyilkost, csinálunk filmklubot demencia témakörben és önsegítő telefonszolgálatot limphomás betegeknek. Tovább is van, mondjam még? Ezen kívül imádok vele gondolkodni. Minden közös „kávézásnak” nevezett megmozdulásunkat a halottainkkal kezdjük, aztán egy csomó tervet barkácsolunk az életre.
Mindig azt mondta, menjek vele „terepre”, lássam, mi van ott. Vele tanultam meg, hogy elképzelni nagy luxus, és nem is fedi a valóságot. Tamással borzasztó jó gondolkodni, ötletelni, csinálni.
Ők ketten, bár szoros barátok nem voltak, de mindig respektálták egymást. Néha rajtam keresztül üzengettek. Én pedig mindkettejüket nagyon becsülöm, úgyhogy most azt, aki itt van velünk, jelölöm a 2022-es Lénárd Kata-Díjra.”