PAPÍR PANÍR

A Papír Panír informális művészcsoportot 2016-ban hozta létre Jankó Mátyás és Kovács Tamás Pécsett. Mindketten színházi, bábszínházi és utcaszínházi tapasztalatokkal rendelkeznek.
Saját megfogalmazásukban:
“A Papír Panír az olcsó művészet eszközével hoz létre ünnepet. Karton és képzelet. Ünnepli a világot vagy benne az embert és annak bármely jelentéktelen vagy jelentékeny pillanatát, ha ez ürügyet szolgáltat arra, hogy közösség formálódjon körülötte, és emberek, fiatalok, idősek, fogyatékkal vagy fogyaték nélkül élők, más-más etnikumba, vallási közösségbe, vagy társadalmi osztályba tartozók találkozhassanak, és a közvetlen haszon reménye nélkül együtt pocsékolhassák az idejüket, játékra.
A Papír Panír integrációs élménypedagógiai program, készségfejlesztő dramatikus játék.”
Papír alapú workshopjaikon papírzacskóbábtól kartonűrhajóig sokminden készülhet.
Gondosan ügyelnek rá, hogy a résztvevőknek a szükséges támogatáson túl nagy szabadságot, és lehetőséget adjanak a kísérletezésre. Facilitálják az együttműködést, kapcsolatteremtést. Programjaikra előszeretettel hívnak önkéntes segítőket.
Céljuk a közösségi ünnep létrehozása, a nem megszokott helyzetben az újfajta kapcsolódás lehetőségének megteremtése, a résztvevők aktív előkészítő és lebonyolító szerepvállalása ebben a folyamatban.
Nagyobb lélegzetvételű rendezvényeiken sajátos valóságba léphet a résztvevő.
Legtöbben a tettyei Vince Patak Regatta kapcsán találkozhattak a csoporttal, ami már négy alkalommal került megrendezésre, hol pályázati, hol közösségi finanszírozásból, sok lelkesedéből. A patakon ilyenkor naphosszat papírhajóversenyek zajlanak, a családok együtt készítik a versenyző hajókat.