Pécs Bike Maffia

Az idei Lénárd Kata-díjra szeretném jelölni A Pécs Bike Maffia csapatát és motorjait Turnár Csillát, Knyihár Évát és Berta Anikót, akik, amikor megkerestem Csillát, és körmonfontan megkérdeztem, jelölhetem-e Őket, meg is jegyezték, hogy a PKA-ban is aktív szerepük van. Nagyon remélem, hogy ez nem összeférhetetlen a díj odaítélésével.
A szervezet egy igazi közösségi kezdeményezés, ahogy Csilla fogalmazott, hivatalosan nem is léteznek. Működését a benne résztvevő emberek lelkesedése, kitartása és az „ügynek” szentelt ereje, ideje, munkája tarja fenn – mégis 2015 óta töretlenül működik.
A PBM tevékenységéről már több platform is hírt adott, így könnyen tudható,hogy havonta egyszer, a területi szociális irodákkal együttműködésben összeálltott címlistát követve főtt ételt adományoznak rászoruló családoknak vagy épp egyedülállóknak. Ez, bizonyára pontatlan, számításom szerint 14 400 adag meleg ebédet jelentett 8-9 év alatt.
Ez az önkéntess tevékenység már önmagában a társadalmi felelősségvállalás példája. Ami miatt viszont még inkább méltónak gondolom őket a Lénárd Kata Díjra, az az, amit legszívesebben tápláló emberségnek neveznék:
A meleg étel és az adományok mellett épp olyan fontosnak gondolom, hogy az önkéntesek csapata személyesen szállíítja el, és személyesen, az otthonaikban adja át a hétvégi ebédeket ezeknek az embereknek. A találkozások, kis beszélgetések, emberi interakciók fontosak annak is aki ad, és annak is aki kap.
Szólnak ezek a találkozások még a bizalomról, az örömről, a reményről és arról, hogy a cselekvésre, a cselekvő szeretetre mindig van lehetőség.
Kiemelném még a PBM működésének szervezettségét, rendezettségét, átgondoltságát is. A társadalmi felelősségvállalásról nem csak egyéni és kisközösségi szinten van mondanivalójuk. A PBM skeresen lépett kapcsolatba és nyert meg az ügyének pécsi és baranyai cégeket, ami fontos biztosítéka a kezdeményezésük fenntarthatóságának.
Végül fontosnak tartom azt is, hogy a havi ételfőzésben, ételosztásban rendszeresen vesznek részt külföldi önkéntesek és diákok is. Pécs életében régóta játszanak fontos, de nem igazán látható, vagy szerves szerepet a külföldi hallgatók. A PBK szombatjain ily módon meg-megvalósul az igazi közösséggé válás, ahol külföldi diák és város nem csak „használja” egymást, hanem ténylegesen együtt él, és együtt van hasznára másoknak.
Nagyon remélem, hogy Ti is érdemesnek tartjátok majd a PBK-t a Lénárd Kata djra, de a jelölésemmel annyit mindeképp elértem már, hogy a következő szombatjukra én is, újra elmegyek.