A pécsi székhelyű Pécs Down Alapítvány még a 90-es években alakult, 2017-ben azonban a kuratórium teljes mértékben lecserélődött. Azóta fiatal érintett szülők dolgozunk önkéntes munkában azon, hogy ne csak maguknak a Down-szindrómás vagy más rendellenességgel élő gyerekeknek és felnőtteknek, de szüleiknek is próbáljuk élhetőbbé tenni az életét. Az elmúlt 5 év alatt több mint 80 családdal sikerült egy jól működő közösséget alkotnunk Somogy-Tolna és Baranya megyében, ezáltal elég komoly rálátásunk van azokra a hiányosságokra, melyek a Down-szindrómásokat, és hasonló fogyatékossággal élőket érintenek. Mi ezekre keressük a megoldásokat, főként a szülőktől jövő kérések alapján keressük ezeknek az igények a megvalósítási lehetőségeit.

Jelenlegi főbb tevékenységeink

 • Down Dada szolgálat (sorstársi segítő szolgálat, ami főként a kezdeti lelki nehézségeken lendíti át a szülőket, a fogyatékkal élő gyermek megszületését követően, vagy akár a várandósság alatt )
 • Down-tábor (évente egyszer szervezünk ottalvós tábort (szülők nélkül )a gyerekeknek, ami nemcsak a gyerekek számára élmény, de a szülőknek egy hatalmas lehetőség a kikapcsolódásra. Szinte egyedülálló az országban)

Megj.: táborral kapcsolatos megjelenések: https://www.youtube.com/watch?v=YSZnF5y59ac&t=1668s

https://m.facebook.com/watch/?v=3959862747453557&paipv=0&eav=AfZsHUDYunFp4qPNmMDgLEtcnLXLrmCe_0teC_P9jx_6sIfqm38GnYCQ7Z6oC12YjB4&_rdr

 • Beszédfejlesztés (a Down-szindrómás gyermekek logopédiai fejlesztése szintén hiánycikk, ezért mi ingyenesen biztosítjuk a számukra, csoportos és egyéni formában is, speciális módszerekkel)
 • Szexuálnevelési program (egyenlőre szülők részére tartunk beszélgetéseket olyan számukra kényes vagy nehezen kezelhető témákról, mint a fogyatékkal élő gyermek kamaszodása, szexuális érése, párkapcsolat, önálló élet)
 • Sorstársi családtalálkozók (itt van lehetősége a családoknak találkozni, és megértő, valamint motiváló közösségre találni)

Terveink, céljaink

A fenti programjainkra folyamatosan nagy az igény, táborunkba túljelentkezés van, ezeket továbbra is szeretnénk ingyenesen, vagy nagyon kedvezményes áron biztosítani a családok részére. Erre is szeretnénk gyűjteni, de vannak további céljaink is:

Munkaerő piaci integrációt elősegítő komplex program (a Down-szindrómásokról tudni kell, hogy nagyon jól fejleszthetők, és sokan közülük megfelelő eszközökkel munkába is állíthatók. Az általános iskola után azonban sokak „számára” bezárulnak a kapuk, szinte alig van lehetőség a továbbtanulásra és munkavégzésre. Ezt szeretnénk lehetővé tenni számukra azzal, hogy egyrészt évi 2-3 erre alkalmas egyént a megfelelő szakképesítéshez juttatunk, másrészt olyan cégeket keresünk, akik bizonyos pozíciókba foglalkoztatnának megváltozott munkaképességű munkavállalókat. A két fél részére mentorálást is biztosítanánk.)

 • Szexuálnevelés, önálló életviteli program (a szülők számára szervezett felkészítést, azaz hogy hogyan is kell viszonyulni egy felnőtt értelmi fogyatékoshoz, már elkezdtük, de a szülők sok esetben nem találják a megfelelő kommunikációs eszközöket arra, hogyan megbeszéljék a kényes témákat a gyerekeikkel. Ezért szeretnénk ezt a programot kibővíteni a kamaszok és felnőttek számára is. Ez az ő védelmük szempontjából is fontos, hogy elkerüljék a terhességet, abúzust és egyéb egyéni kudarcokat.)
 • Kommunikáció fejlesztés (Alapítványunk fő célja, hogy egy fogyatékkal élő gyermek születése ne billentse ki teljes mértékben a családot a régi ritmusából. Azt szeretnénk, ha a szülők továbbra is munkát vállalhatnának, hogy ne szakadjanak meg kapcsolataikat, és megtalálják a megfelelő utakat arra, hogy egyszer majd külön tudjanak válni Down-szindrómás gyermeküktől. Ahhoz, hogy egy felnőtt Downos akár egy lakóothonban, akár támogatott lakhatásban a lehető legjobban boldoguljon, önállósuljon ne adj isten dolgozzon, fontos a kommunikáció fejlesztése, ami az egyik legelmaradottabb területe ezeknek az embereknek. A beszédfejlesztést így szeretnénk egyéni fejlesztés keretében biztosítani)

Honlap: https://www.pecsidownalapitvany.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100067756094966

Előre is köszönjük támogatásaitokat!

Támogass!

Sajnáljuk. Ez az űrlap már nem elérhető.

Összesen adományoztak 🙌

8 fő

Jelenlegi felajánlások 💰

90000 Ft

Támogatók 💘

 1. Név: Jakab Szilvia
  • Támogatás összege:

   5000 Ft

  • Támogatás összege:

   10000 Ft

  • Támogatás összege:

   20000 Ft

  • Támogatás összege:

   10000 Ft

 2. Név: Dr. Kovács Patricia
  • Megjegyzés: Gratulálok a programhoz, nagyon szurkolok hogy minden meg tudjatok valósítani! Szeretettel felajánljuk a Roomli Pécs játszóhelyünket egy kötetlen délelőttre a gyerekeknek, valamint helyszínként is, amennyiben a segítségetekre lehetünk vele!
 3. Név: Dr. Pavluska Valéria
  • Támogatás összege:

   10000 Ft

  • Támogatás összege:

   10000 Ft

  • Támogatás összege:

   5000 Ft