Irodalmi Diszkó:

Pécs az egyik legjelentősebb irodalmi centrum Magyarországon, rengeteg itt élő vagy idetelepült íróval, költővel. A hivatalos rendezvényhelyszínek mellett úgy találtuk, hogy az irodalom, az irodalmi beszélgetések sokkal személyesebb, kötetlenebb formát találhatnának azokban a városi terekben, amelyeket az emberek nap mint nap használnak. 2012-ben indítottuk az Irodalmi Diszkó estsorozatát, amely három helyszínen (Tititá, Nappali) 45 estet ért meg, 2018-ban pedig a Made in Pécs Caféban megrendeztük az első, kétnapos I. Irodalmi Diszkó Fesztivált, ahol összesen 22 vendég lépett fel. Az estek során örömmel tapasztaltuk, hogy a programokon nemcsak az irodalmi szakma, hanem számtalan civil érdeklődő vett részt visszatérő jelleggel, a program és az azt követő beszélgetések az irodalmi hagyományok és a személyesség mentén emlékezetesek voltak, az írók és olvasók között kötetlenebb kapcsolat kialakult.

A 2021 tavaszára tervezett fesztivál mintája a 2018 őszén rendezett fesztivál lenne. Az irodalmi beszélgetések akkor is némileg rendhagyóan zajlottak: volt olyan blokk, ahol kimondottan “olvasói” perspektívából zajlott a kérdezés. Más blokkokban írók beszélgettek írókkal, moderátor nélkül, kulisszatitkokat önkéntelenül is feltárva, különös bensőségességet kölcsönözve az írás sokszor misztikusnak gondolt folyamatába. S mindkét napon 2-2 koncert szórakoztatta a közönséget. A program emlékezetes maradt, 30-120 vendég jelent meg a beszélgetős/zenés esteken, s a Made in Pécs magazin díjra is jelölte az év kulturális eseménye kategóriában.

A 2018-as fesztivál eseményoldala és teljes programja a Facebookon: https://www.facebook.com/events/277681176196440/
Az Irodalmi Diszkó-estek felsorolása >> https://www.facebook.com/IrodalmiDiszko/photos/a.125920690879787/1802124486592724

Bánhidi Lilla

Berkecz Balázs

Kiss Georgina

Milbacher Róbert

Prim  Péter

Kiss László

Vidó Gábor

Arató Vilja

Czéh Dániel

Szaniszló Judit

Szabó Attila

Tompa Andrea

Görföl Balázs

Biacsics Renáta