Mecsekszabolcsi Környezet- és Érdekvédő Egyesület és Baranya MAG közösség:

Egyesületünk szárnyai alatt működik a Baranya MAG közösség, amely a hagyományokon alapuló életmód ismertetésével és népszerűsítésével foglalkozik, ezen belül nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód és a népi gyógyító hagyományok terjesztésére és gyakorlására. MAG közösségek Magyarország és Erdély-szerte léteznek, működnek. Széles körű kapcsolati rendszerünk van, közösségünk tagjai életvitelszerűen törekednek a már megtanult hagyományokat művelni, élményközpontúan továbbadni. Előadásainkon, bemutatóinkon, nyitott MAG-os Sátor gyógyító programjainkon kicsiket és nagyokat egyaránt megszólítunk, időseket és fiatalokat, gondolkodásra késztetünk saját egészségük és környezetünk egészsége kapcsán. Ezen alkalmakkor tudunk érdeklődőket bevonni a közösségünk munkájába és ők bővítik a közösségünket számban és tudásban.
Fontosnak tartjuk egy olyan közösségi hálózat kialakítását és fenntartását, ahol kölcsönös
ismeretátadás és folyamatos tapasztalatcsere történik. A közösség megtartó ereje abban rejlik, hogy ha valaki betegség tünetét észleli magán, a hagyományos orvosi kivizsgálásokon túl, merjen beszélni róla egy olyan közegben, ahol tapasztalat alapján útmutatásokat, tanácsokat vagy éppen konkrét segítséget is kaphat. Jelentősen hiánypótló az ilyen jellegű egyéni szinten terjedő társadalmi támogatás.
Célunk, hogy egyre több településen mutassuk meg a magyar műveltség értékeit is gyakorlatias formában. A baranyai régió, ugyanúgy, mint az ország egésze, szűkölködik a gyakorlatias népi tudás művelőiben. Ugyanakkor rendezvényeken megjelenve hatalmas érdeklődés van az általunk hordozott ismeretek iránt.
Egyesületünk ezen tevékenységének működtetéséhez immár elengedhetetlen egy védett, fedett helyet biztosító, mozgó helyszín. Az elmúlt évek során többször kerültünk olyan helyzetbe, hogy elmosta az eső a rendezvényünket. Az időjárás miatt nem tudtuk befejezni az elkezdett előadást, könyvbemutatót, vagy a gyógyítói és egyéb tevékenységet, mert a rendelkezésünkre álló kicsi pavilon nem tette ezt lehetővé.
A Közösségi Jurta megvásárlásának ötlete már évek óta megfogalmazódott. Hogy közelebb kerüljünk tervünk megvalósításhoz, évről évre, ahová csak meghívást kaptunk – Falunapok, Egészségnapok, ismeretterjesztő előadások – a helyi támogatók adományából egy meghatározott részt céltudatosan félretettük a Jurta Alapra. Elszánt tervünk, hogy ezt a pénzgyűjtési gyakorlatot folytatni fogjuk.
A Baranya MAG Közösségi Jurta egy mozgó és dinamikus közösségépítő, fedett és az időjárási viszontagságoktól védő helyszín hivatott lenni. Azért jurta, és nem pavilon, mert ez a fajta „sátor” közelebb áll ahhoz a kulturális eszmeiséghez, amit képviselünk és népszerűsítünk. Építéséhez igaz, hogy több idő és emberi erőforrás szükségeltetik, viszont a közösségépítés – divatosabb szóhasználattal csapatépítés – jelleg már a jurta megépítésénél elkezdődik. A jurta felállításának a helye folyamatosan változik majd, szükség, igény és meghívás szerint engedélyezett közterületen, vagy önkormányzati, illetve magán tulajdonban lévő területeken.
A jurta sok különféle rendezvénynek tud keretet és helyet biztosítani: szabadtéri táborozó/szálláshelyeken fedett közösségi tér, elvonulások programjainak helyszíne, időszakos
kiállítások (fénykép-kiállítás, képek, képzőművészeti tárgyak, agyagedények stb.), kézműves
foglalkozások helye. További rendezvények: Gyógyító Sátor, könyvbemutató, kerekasztal beszélgetés, mini-konferencia helyszínét hivatott majd biztosítani.

Szilágyi László

Molnár Ildikó

Szalma Vali

Cseke Lajos