A Pécsi Down Alapítvány 30 éves múltra tekint vissza. Szülői összefogásból indult, hiszen akkortájt kevésbé volt elérhető az a sorstársi segítségnyújtás, amelyeket azóta főként az országos Down-Dada szolgálat jóvoltából élvezhetnek a szülők. A szolgálat azóta is működik, és azokat a szülőket támogatja lelki téren, akiknek a várandósság során, vagy a szülést követően kiderült, egy extra csomagot kaptak az élettől: egy Down babát.

4 évvel ezelőtt egy váltás történt az alapítvány életében. A kuratóriumi tagok lecserélődtek, és fiatal, de szintúgy érintett szülőkkel alakult újjá. Azóta minden évben megpróbálunk egy lépéssel közelebb kerülni azokhoz a célokhoz, amelyeket az alapítvány célul tűzött ki maga elé: a fogyatékkal élő gyermekek és azok családjainak életminőségének sokrétű javítása.

Tudtuk, éreztük, hogy a közösség ereje mennyire fontos, ezért sok időt szenteltünk annak, hogy a régióban élő családokat megtaláljuk, és közösséget formáljunk belőlük. Hiszen a cél közös, közös erővel és a sok-sok összegyűlt tapasztalattal és tudással sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudjuk megvalósítani azokat a valós igényeket, amelyek gyerekeink és ezáltal a családok életét is megkönnyíti.

Erre is hivatottak azok a családtalálkozók, amelyeket évente megszervezünk, vagy az a tábor, amit idén először tudtunk megvalósítani. Sok-sok tizen- és huszonéves Down-szindrómás most először töltött külön hosszabb időt a szülőktől, ami egyben a szülők tehermentesítésére is szolgálta. Az ott történtek buzdítottak minket arra, hogy tovább kell haladnunk ezen az úton, és belevágtunk a Swimathon adománygyűjtő kampányába.

Annak felismerése, hogy a beszéd, mennyire fontos, nemcsak az önálló életvitel szempontjából, hanem a kiegyensúlyozottabb lelki élet szempontjából is, késztetett minket arra, hogy mindenképp biztosítsunk a gyerekeknek egy olyan fejlesztési lehetőséget, ahol ebben ügyesedni tudnak. Mindezt majdnem térítésmentesen, hiszen a szülőkön már így is sok a teher, és a fejlesztések nagyon sok pénzt felemésztenek a családi kasszából. Mi tehát arra gyűjtünk, hogy 15 Down-szindrómás gyermek egy éven keresztült fejleszthesse beszédét a zene segítségével, a zene által.