Az Élmény Tár egy esélyteremtő gyerek birodalom Pécs egyik peremkerületén, ahol a demokráciának, a gyermekjogok és a gyerekek felelősségérzetének, döntéshozatali képességének fejlesztése főszerepet kap. Főként hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, de szeretnénk, ha nem egy zárt, szegregált közösség lennénk. Célunk, hogy a hozzánk járó gyerekek számára kinyissuk a világot, lehetőségekhez juttassuk őket és, hogy tudják, ránk mindig számíthatnak, hozzánk mindig fordulhatnak segítségért. Munkánkat alulról szerveződő, független csapatként végezzük, ezért tevékenységünk fenntartása állandó, kreatív megoldásokat igényel. Ennek érdekében társadalmi vállalkozást is fejlesztünk.

A gyerekek mentorálásán kívül fontosnak tartjuk, hogy a többségi társadalmat is érzékenyítsük a mélyszegénység társadalmi jelenségével és problémájával kapcsolatban. Két éve része az életünknek egy külső mászó fal, ahol a gyerekek készségeit és önbizalmát fejlesztjük. A hozzánk járó hátrányos helyzetű gyerekeken kívül olyan gyerekek is járnak már hozzánk a mászó foglalkozásokra, akik otthon jó anyagi körülmények között élnek. Ez nagyon fontos a társadalmi inklúzió és érzékenyítés szempontjából egyaránt. Ez a tevékenység társadalmi vállalkozásunknak is része, amely segíti a fenntartásunkat.

A SWIMATHONon arra fogunk gyűjteni, hogy fejlesztő, inklúzív mászó foglalkozásainkat a télre se kelljen abbahagynunk. Egy belső boulder szobát szeretnénk kialakítani, jelenlegi fejlesztő szobánkban.

Október 16-án azzal a vállalással vágunk neki a Swimathonnak, hogy csapatként leúszunk 15 kilométert a gyerekekért, szimbolizálva, hogy Magyarországon 15% azon gyerekek aránya, akik nélkülözésben élnek1.

1 Magyar Szegénységellenes Hálózat – Szegénységi jelentés 2020