PÉCSI FLAMENCO EGYESÜLET

A Pécsi Flamenco Egyesületet 15 éve hívta életre néhány lelkes flamenco rajongó.
Lassan, de biztosan fejlődött, alakult, növekedett a közösség, egyre többen lettek kíváncsiak arra, hogy mi a szösz az a flamenco, és egyre többen nyitják ki a flamenco nevű kincsesládát, és válogatnak a benne rejlő lehetőségek közt.

Sokfélék vagyunk. Van, akinek a flamenco fizikailag jelent nagyobb kihívást, van, akinek mentálisan vagy lelkileg, van, aki határozottságot talál benne, más pedig épp
lágyságot. Van, aki a koncentrációs képességét fejleszti, van, aki általa tanul meg együttműködni, elfogadni és tiszteletben tartani mások és a saját hiányosságait. De egy közös bennünk: a flamencóban találunk valami olyat, ami segít bennünket az életben, ami gazdagabbá, jobb emberré tesz. Mi hétről hétre, óráról órára megküzdünk ezért, és szeretnénk, ha sokakhoz eljutna ez a lehetőség.

Köztudott, hogy mindenféle mozgás, tánc fiatalon tart testileg és szellemileg egyaránt. Mégis miért lenne jobb, fontosabb, támogatásra érdemesebb ez az „idegen”, többféle kultúrát magába olvasztó műfaj, mint más népszerű időtöltés? Nem fontosabb! Nem a műfaj érdemes a támogatásra, hanem ez a nyitott pécsi csapat, amely egyre bővül, egyre erősödik és egyre több embernek ad lehetőséget a közösséghez tartozásra.

Szeretnénk megmutatni, hogy minden életkorban, minden élethelyzetben, mindenkinek jár a kikapcsolódás, az öröm, az elismerés, a tanulás, a befelé fordulás és a kapcsolódás lehetősége, hogy vannak kultúrák, ahol a női és férfi minőségek a miénktől eltérően élhetők meg, hogy létezhet olyan közösség, ahol különböző korú, nemű, személyiségű és világlátású emberek egy közös tevékenységben oldódnak fel. A flamenco minderre lehetőséget ad, mert egy olyan, hagyományra épülő, sokrétű művészeti ág, melynek alapvetése a közösségi együttműködés.

Célunk, hogy minél több embernek biztosítsunk lehetőséget a flamenco eszközével, hogy teljesebb életet éljen fizikailag, lelkileg, szellemileg egyaránt. Ezért a követeink által gyűjtött összeget nyilvános közösségi eseményekre, Nyári Táborra és a november 16-án megrendezendő Flamenco Világnapi programra költjük.