Hullámhegyek – hullámvölgyek

Együtt a gyermekek gyászfeldolgozásáért

Vándorkiállítás – kísérőprogramok – gyermekműhelyek

A veszteségek sokfélesége éri a gyermekeket, kamaszokat és fiatal felnőtteket az életük során. A Hullámhegyek-hullámvölgyek egy olyan kiállítás címe is, amelyen különböző műfajokban (festészet, fotó, írásművek, zene és film) mutatják meg a fiatalok, hogy mennyiféle veszteséget és hogyan élnek meg, hogyan dolgozzák fel. Egyfajta virtuális közösséget is létrehozva egymásnak, amelyben az alkotásokon keresztül egymás számára erőforrásokká is válnak a sorsközösségükben. Válás, nagyszülők elvesztése, barátságok felbomlása, kisállatok elvesztése, a kovidban megélt veszteségeken keresztül visznek végig minket az alkotások a megélés érzésein és a feldolgozás folyamatán. A fiatalokat érinti és érdekli a veszteségeikkel való kapcsolódás, ezért fontos, hogy az őket körülvevő felnőttekkel, szülőkkel és szakemberekkel közösen, partnerként tudjanak beszélni, alkotni róla.

A Napfogyatkozás Egyesület gyermekek gyászfeldolgozását segítő programja a gyermek – szülő – szakember közötti együttműködésre fókuszál és nyújt szemléletbeli, szakmai, módszertani segítséget. A veszteségekben mindannyian érintettek vagyunk, fiatal, vagy idősebb korban is szükséges a veszteségeink rendezése, hiszen akkor tudunk megfelelő támogatást is adni másoknak a gyászban.

Ezért a Hullámhegyek-hullámvölgyek vándorkiállítást és programsorozatot az ország öt nagyvárosában, Sopronban, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Szegeden rendezzük meg, helyszínenként 2 hétig 2023. október és 2024. március között. Az alkotói pályázatra érkezett, és Budapesten korábban bemutatott 140 alkotásból válogatott állandó kiállítási anyag a különböző helyszínekről érkezett alkotásokkal kiegészítve kerül bemutatásra.

A kiállítás ideje alatt minden helyszínen a Napfogyatkozás Egyesület országos hálózatában résztvevő helyi csoportvezetők bevonásával pedagógusok és szülők számára tartunk interaktív programokat (kerekasztal beszélgetés, interaktív tapasztalatmegosztó műhelyek), a gyerekek számára pedig kreatív foglalkozásokat (meseműhely, alternatív osztályfőnöki órák) annak érdekében, hogy a veszteségek erőforrásokká válhassanak.

Az eseménysorozat fő üzenete:

A veszteségekben mindannyian érintettek vagyunk. Fontosnak tartjuk, hogy a társadalomban felkészülten, eszköztárral rendelkezve tudjunk a veszteségekről beszélni már gyerekkortól kezdve.

https://gyaszportal.hu/gyermekgyasz/virtualis-kiallitas/