SZŰCS TERI

Első jelölés:
„Szűcs Teri irodalomtörténészt jelölöm a Lénárd Kata-díjra. Legelőször az jutott eszembe, nincs az a kisebbségi, elnyomott, kitaszított helyzet ami mellett szó nélkül elmenne! elment volna valaha. A kiszorított cigányok, a zsidók elpusztítása, az LMBTQ kirekesztettek, betegek, a függők, hajléktalan emberek, menekültek, üldözöttek – rajtuk (volt) a tekintete. Szűcs Teri sajátja, hogy tudja a másságot az emberi a szenvedés oldaláról nézni és együttérzéssel átölelni, abból megfogalmazni, — olyan nyelven, ami felemel. Eloszlatja ezzel a félelmet és szeretetté és szolidaritássá változtatja a félelmet. Jó vele menni ebben.
Katát és Terit az köti össze számomra, hogy mindketten olyan fájdalmakhoz tudtak és mertek közel menni, melyekbe én magam mindig féltem belenézni.
Ezzel szelidítik meg számomra a létet és ettől a pédaképeim,
Szeretném, ha ez a díj is összekötné őket
Teri irodalomtörténész, költő, meseíró, tudós, aktivista.
sokan szeretjük, tiszteljük remélem, ezt tudja – de biztos, hogy nem kapott annyi elismerést, amit érdemel.
munkásságára néhány hirtelen kiragadott példa a közelmúltból:
Visszatért hozzám az emlékezet (Rája meséi) című személyes blogja a Literán olvasható, saját és édesanyja betegápolásról, demenciáról szóló történetei.
Péli Tamás Születés című festénye budapesti kiállításának egyik kurátora volt, aki a kiállítás létrehozását az alkotás méltó végleges helyének kiköveteléséhez is
egy korábbi, tudományos előadása, amelyet a Goethe Intézetben tartott 2017-ben.”

Második jelölés:
Szűcs Teri irodalomkritikus, író, aktivista. (https://szepiroktarsasaga.hu/Régi_weboldal/Tagjaink/Szűcs_Teri; http://www.jelenkor.net/szerzoink/irasai/648)

1. Irodalmárként elsősorban a holokauszt (beleértve a roma holokausztot) emlékezetével foglalkozik
  2. Két éve van egy blogja, ahol édesanyja demenciájáról ír nagy érzékenységgel és irodalmi minőségben: https://nemlehetelfelejteni.wordpress.com/
  3. Roma jogvédelmi és művészeti projektek is fűződnek a nevéhez (Péli Tamás „Ünnep” c. pannója Nemzeti Galéria-beli kiállításának egyik kurátora volt).
  4. Más kisebbségekért is felszólal: https://www.youtube.com/watch?v=Xu_X7Ee6Olc
  5. Van egy családterapeuta képzettsége is, bár ezt már nem használja, sok évvel ezelőtt dolgozott Kolozsváron fiatalokkal.