People First
A Társadalmi Elfogadásért Magyarországi Központi Egyesület

A hosszú távú, fő célunk és motivációnk a helyi inkluzív társadalom létrehozása, hogy Pécs egy olyan város legyen, ami mindenki számára egyaránt élhető, ahol mindenkire figyelünk, mindenki egyformán fontos. Ebből a szempontból nézve az akadálymentesítés mindenkinek jó, nemcsak a fogyatékossággal élőknek!

A People First Egyesület – Pécs fogyatékossággal élő tagjai és segítői éppen a PKA támogatásának köszönhetően kezdték meg tevékenységüket 2018-ban, mely során feltárják Pécs valóban akadálymentes helyszíneit és egy kategóriánként kereshető, könnyen kezelhető, magyarul és angolul is elérhető, ingyenes adatbázisban közkinccsé teszik azt. E tevékenységet szeretnénk folytatni, mivel ez egy permanens, abbahagyhatatlan feladat. Nemcsak hogy nagyon sok helyszín vár még feltárásra, de a régebben felfedezetteket is folyamatosan kontroll alatt kell tartanunk, mivel nem egyszer fordul elő, hogy pl. a korábban akadálymentesnek nyilvánított, értékelt és lefényképezett nyilvános WC újból takarítószer raktárrá lépett elő, vagy nem valósult meg a megígért kapaszkodó egy étteremben. Mivel az akadálymentesítéshez szakmai tanácsokat is nyújtunk, ezek megvalósulását is figyelemmel kell kísérnünk.

Kiemelendő emellett számunkra, hogy felismerje a helyi lakosság is, hogy az akadálymentesítés mindenkinek jó, hiszen a babakocsival közlekedők, az átmeneti sérültek, az idősebbek, a bőrönddel az Árkádon vagy a buszpályaudvaron, vasútállomáson magukat átverekedők ugyanúgy a rámpákat, az önműködő ajtókat keresik, az idősebbeknek ugyanúgy jó ha feliratokat is láthatnak liftben, ügyfélszolgálaton, színházban. Partnerünk mindebben minden helyi fogyatékossággal foglalkozó szervezet, turisztikai irodák, a város, illetve a média, hiszen az adatbázis akkor ér valamit, ha minél szélesebb körben ismert és mindig aktuális.